Objavte čaro Mencie. Víno, ktoré musíte ochutnať!


Mencia je odroda, z ktorej sa vyrába stredne plné červené víno vysokej kvality. Podmaní si Vás svojimi kvetinovo-minerálnymi arómami s podtónmi červeného ovocia. Mencia sa pestuje iba v Španielsku a Portugalsku. To, čo robí Menciu špeciálnou je najmä skutočnosť, že preukazuje schopnosť dozrievať ako iné kvalitné vína a ponúka skutočne bohaté a nezameniteľné aromatické tóny. Pokiaľ máte radi Pinot Noir či iné aromatické červené vína ako Gamay alebo Schiava, Mencia rozhodne stojí za Vašu pozornosť.





Chuť Mencie

Mencia obsahuje vysoké množstvo aromatických zlúčenín, označovaných ako terpenoidy, ktoré sa premietajú do nádherných florálnych vôní, aróm jahôd, malín, sladkého drievka, granátového jablka či višňovej omáčky. Keď sa pozriete na pohár Mencie, zistíte, že sa vyznačuje hlbokou červenou farbou s jemnými odtieňmi fialovej. Farba nám napovedá, že Mencia má vysoký obsah antokyánov - t.j. flavonoidné látky, ktoré sú nositeľmi červeného pigmentu vo víne.






Čo milujeme na Mencii?

Mencia je jedným z vín, ktoré sa skvelo kombinuje s jedlom. No rovnako skvelý nápad je ponechať ju ďalej dozrievať vo fľaši po dobu niekoľkých rokov a neskôr ochutnať, ako sa postupne vyvíjala. Vzhľadom k tomu, že kvalita produkcie Mencie stále rastie, očakáva sa, že ju bude čoraz viac vídať na trhu.



Príklady párovania pokrmov s Menciou



Pikantné mäsové pokrmy absorbujú taníny obsiahnuté v Mencii a zvýraznia chuť červeného ovocia vo víne. (foto: Alan Tran)

 
Mäso

údeniny, Steak au Poivre (korenený steak), Pastrami sendviče, hovädzie naložené v soli, Pepperoni Pizza, Barbecue, divina, pečené bravčové mäso, morka, kačica, portugalská krvavnička, kuracie fajitas
 
Syry

Monterey Jack, biely Cheddar, Serra da Estrela (Portugalsko), Azeitão (Portugal), Idiazabal, San Simon da Costa (Španielsko), Queso Iberico (Španielsko), Manchego (Španielsko), Tetilla (Španielsko), Ossau-Iraty (Francúzsko)
 
Bylinky/Koreniny

čierne korenie, biele korenie, muškátový oriešok, nové korenie, klinčeky, aníz, fenikel, čierny kardamón, sečuánske korenie, rozmarín, šalvia, bobkový list, kôpor, cesnak, šalotka, rasca, Dijónska horčica, pikantná barbecue omáčka, zeler
 
Zelenina

hubové rizoto, Portabello hubový steak, cibuľa, červená kapusta, šošovica, divoká ryža, paradajky, dusené marhule, lieskové orechy, paprika, olivy, artičoky


 
Kde sa Mencia pestuje





Odroda Mencia sa pestuje prevažne v Bierzo, Valdeorras a v Ribeira Sacra v Španielsku. V Portugalsku je to najmä oblasť Dão. Najviac cenené vína odrody Mencia pochádzajú najmä zo starších viníc vo svahoch, kde je vinič koncentrovanejší. V hornatej oblasti Ribeira Sacra má poloha viníc vo svahoch významný vplyv na dozrievanie hrozna. Pokiaľ ste mali možnosť ochutnať víno z južne orientovanej vinice, s veľkou pravdepodobnosťou sa táto Mencia vyznačovala oveľa intenzívnejšou chuťou.  


      


   

 

Niektoré z najpútavejších vín odrody Mencia sa často vyznačujú dotykom (okolo 15%) ďalších vmiešaných pôvodných odrôd červeného vína, či už je to Brancellao, Merenzao, Sousón alebo Caíño Tinto. Tieto odrody sa používajú na vyrovnanie horkých tanínov Mencie. No vzhľadom k tomu, že spomínané odrody sú veľmi vzácne,  je takmer nemožné ich nájsť v podobe odrodových vín.
 
Ak nie ste fanúšikmi horkých tanínov, nevešajte hlavu. Mencia sa vyrába aj s jemnejšími tanínmi. V takomto prípade hľadajte vína dozrievajúce v dubových sudoch s tónmi pripomínajúcimi muškátový oriešok, hnedý cukor alebo vanilku.