Odrody madeirských vín: Malvasia (Malmsey)

Malvasia je považovaná za najznámejšiu, najslávnejšiu a najsladšiu odrodu viniča. Stala sa prvou pestovanou odrodou na ostrove Madeira, kde sa s ňou jej obyvatelia stretávajú už od 15. storočia. Malvasia samotná však pochádza z gréckej Kréty. Začiatkom 20. storočia došlo k takmer úplnému zničeniu kríkov Malvasie kvôli pestovaniu výnosnejšej cukrovej trstiny, no napokon sa podarilo túto starú odrodu zachrániť.

         
 
Pestuje sa v nižšie položených oblastiach pri mori, v nadmorskej výške v rozpätí 150 až 200 metrov, predovšetkým v São Jorge v oblasti Santana na severnom pobreží ostrova či v okolí mesta Funchal na južnom pobreží. Možno ju nájsť aj v juhozápadnej časti ostrova, v oblasti Jardim do Mar. Jednou z najznámejších oblastí pestovania tejto odrody je však oblasť prístupná len loďou - Fajã dos Padres, nachádzajúca sa pod takmer 600 m vysokým útesom Cabo Girão.
 
 
 

Vyznačuje sa veľkým kužeľovitým tvarom hrozna, z ktorého sa vyrábajú plné, bohaté vína. Vysadené oblasti  sa vyznačujú stabilnou rozlohou okolo 39ha (96 akrov) a produkujú najsladšie z ostrovných fortifikovaných vín. Jeden z najreprezentatívnejších odrôd viniča určeného na produkciu Madeirského vína má obvykle predčasné pučanie a neskoré dozrievanie.


                

 
Madeirské víno vyrobené z odrody Malvasia sa vyznačuje tmavohnedou až zlatohnedou farbou a sladkou, bohatou chuťou. Buket pripomína hrozienka, figy, orechy a karamel.  Ideálny spoločník k tortám, ovocným zákuskom, čokoládovým pudingom a k mäkkým syrom. Madeirské víno z odrody Malvasia máme pre Vás v ponuke tu: http://bit.ly/2gg3Y5K

Na zdravie!