Odrody madeirských vín: Tinta Negra Mole

Tinta Negra Mole je jediná červená odroda, používaná na výrobu madeirskeho vína. Je veľmi obľúbenou a univerzálnou odrodou. Tvorí 80 - 85% celkovej produkcie fortifikovaného vína na Madeire. Je to každá fľaša bez špecifikovanej odrody. Tinta Negra je krížencom Pinotu Noir a Grenache. Darí sa jej v nižších nadmorských výškach. Začala sa hojne pestovať po tom, čo bol v roku 1872 ostrov masívne zasiahnutý fyloxérou (voška napádajúca korene, príp. listy viniča). Vinári sa rozhodli vysadiť ju kvôli výnosnosti, ale najmä kvôli jej odolnosti, pretože sa vyznačuje pevnejšou šupkou v porovnaní s bielymi odrodami.
 
    


Z tejto odrody sa vyrábajú najmä 3-ročné fortifikované vína. V závislosti od nadmorskej výšky, vlhkosti, oblasti, slnečného žiarenia ako aj dĺžky kvasenia muštu sa z Tinta Negra Mole môže vyrobiť buď bohatšie, sladké víno alebo suchšia Madeira. Farba býva tmavšia a kyselina nie je taká výrazná.


              


Aróma evokuje nuansy sušeného ovocia, pomarančovej kôry a karamelu, s podtónmi dreva. Vína z odrody Tinta Negra sú ideálne k sladkým dezertom, paštétam a drobným pochutinám.

 
  

 
Madeirské víno z odrody Tinta Negra Mole máme pre Vás v ponuke tu: http://bit.ly/2fF8zRn

Na zdravie!