Odrody madeirských vín: Verdelho

Verdelho je široko pestovaná odroda viniča na Madeire už od 17. storočia. Pravdepodobne bola dovezená zo severnej časti kontinentálneho Portugalska v priebehu prvých dní osídlenia ostrova. Táto odroda si vyžaduje hlbokú pôdu so špecifickým stupňom vlhkosti. Verdelho má nízku výnosnosť na jeden hektár a skoro dozrieva.

 
        
 

Odroda ponúka kompaktné a malé trsy hrozien. Pred príchodom fyloxéry (jedného z najnebezpečnejších škodcov vínnej révy) v roku 1872 predstavovalo Verdelho približne dve tretiny všetkých viníc na Madeire. Dnes táto biela odroda zaberá najväčšiu rozlohu na ostrove (47 ha). Pestuje sa vo vyšších polohách (v nadmorských výškach okolo 800 m), a to najmä na severnom pobreží, vo vinohradoch v Ponta Delgada, Ribeira da Janela, Seixal a São Vicente.


        


Mušt obsahuje mierne hladiny cukru a má výraznejšiu aciditu. Z Veredelha sa na Madeire produkujú polosuché fortifikované vína, vyznačujúce sa svetlohnedou farbou, s nádychom zlatistej. Komplexná, intenzívna aróma vín z odrody Verdelho, odhaľuje čerstvý buket sušeného ovocia, dreva a korenia. V chuti sa snúbi skaramelizovaná pomarančová kôra, s vyváženými komplexnými tónmi sušeného ovocia. Úrovňou zvyškového cukru sa vína z Verdelha nachádzajú niekde medzi Bualom a Sercialom. Ideálny spoločník k polievkam alebo samostatne, ako aperitív. Madeirské víno z odrody Verdelho máme pre Vás v ponuke tu: http://bit.ly/2goRycU

Na zdravie!