Vinho Verde

Vinho Verde rozpoznáte medzi ostatnými vínami veľmi rýchlo. Obyčajne je fľaškované v priehľadných fľašiach s príznačným, jemne modrastým až zelenkavým nádychom. Vinho Verde, niekedy označované aj ako "zelené víno" pochádza z chladnejšej, daždivej severnej oblasti medzi riekami Douro a Minho. Medzi najčastejšie biele odrody, z ktorých sa vyrába, sú kvetinové Loureiro, minerálna Pedernã, oceľová Trajadura či krémové Avesso. Najušľachtilejšou odrodou však stále zostáva jemne aromatické Alvarinho. Túto odrodu možno nájsť po oboch stranách rieky Minho, kde je orná pôda pomerne ojedinelá. Tento vinič sa ťahá po stromoch alebo vo vysokých špalieroch. Často sa preto zberá z rebríkov v niekoľkometrovej výške. 
 
 

Niežeby bolo Vinho Verde skutočne zelené. Pojem "verde" (zelené, mladé) skôr odkazuje na svieži, mladý štýl vína, s ktorým sa spája skorý zber hrozna, zväčša už v auguste. Práve v tomto období sa hrozno vyznačuje vysokou kyslosťou.  
   
 
            
 
Vinho Verde však nie je len biele. Rovnako tak sa môžete stretnúť s jeho ružovou alebo červenou variantou, ktorá je charakteristická vyšším obsahom kyseliny jablčnej, nižším obsahom alkoholu a nízkou koncentráciou sacharidov. Vyrába sa zväčša z neskorého zberu, z červenej odrody Vinhão. Existuje deväť subregiónov pomenovaných po riekach alebo mestách, kde sa produkuje Vinho Verde: Monção, Melgaço, Lima, Basto, Cávado, Ave, Amarante, Baião, Sousa a Paiva.


 
Ku kvaseniu muštu dochádza v prípade Vinho Verde dvakrát; najskôr kvasí tradične ako iné bežné víno, pričom kvasinky metabolizujú hroznový cukor na alkohol. Po ňom nasleduje tzv. malolaktické kvasenie, aj to zvyčajne len pri červených vínach: baktérie kyseliny mliečnej oslabujú tvrdosť kyseliny jablčnej nevyzretého vína a súčasne uvoľnia oxid uhličitý. Tento proces vedie k vzniku ľahkého, sviežeho, jemne perlivého nápoja, ktorý najmä v letnom období pôsobí veľmi osviežujúco. V gastronómii sa Vinho Verde odporúča podávať k rybám, morským plodom či čerstvým letným šalátom.
    

 
Aby Vinho Verde mohlo obsahovať viac ako 7 % alkoholu, muselo sa zmeniť európske vinárske právo. Predpisuje totiž, že kvalitné vína musia dosiahnuť minimálny obsah alkoholu 8,5 %.
Na arómu Vinho Verde výrazne vplýva žulová pôda a piesčité podložie, ale aj veľké množstvo zrážok v kombinácii s vyššími letnými teplotami. Vinho Verde je na jednej strane výsledkom pôdnych a klimatických špecifík, na druhej strane je však rozhodujúca aj odroda viniča a metóda jeho pestovania. 
 

 
V jednej malej zapadnutej krčme v Portugalsku nájdete s láskou zarámovaný starý kus pergamenu s citátom: "Vinho Verde je zo všetkých vín najkurióznejšie. Je originálne, mladé, osviežujúce. Nemožno sa z neho opiť.... pretože vie oceniť inteligenciu.
 




Použité zdroje:
Európske biele vína. Bratislava: IKAR 2006. ISBN 80-551-1311-4.
http://www.winesofportugal.info 
www.vinhoverde.pt
http://www.wine-searcher.com