Víno Madeira

Keď sa povie Madeira, väčšine ľudí sa takmer okamžite vybaví myšlienka na víno. Tento nápoj, v ktorom je podľa klasikov ukrytá pravda, je skutočne asi najznámejším produktom portugalských ostrovov, rozprestierajúcich sa približne 600 km od pobrežia Afriky.   

               

 
Ostrov Madeira sa rozprestieral neobývaný uprostred severného Atlantiku dokiaľ ho neobjavil portugalský moreplavec a rytier, João Gonçalves Zarco. João sa v roku 1418 na mori ocitol mimo kurz v dôsledku prudkých búrok pri skúmaní pobrežia západnej Afriky. Našiel útočisko na malom ostrove, ktorý nazval Porto Santo. V čase kedy pozoroval na horizonte juhozápadne od Porto Santo tmavé mračná, ktoré opísal ako "pary stúpajúce z úst pekla", už vtedy tušil, že tam niekde v diaľke musí byť pevnina. Rozhodol sa preto vyraziť za mračnami s cieľom nájsť túto tajuplnú pevninu. Napokon sa mu podarilo doplaviť k  zalesnenému ostrovu, ktorý nazval "Madeira" (v preklade "drevo"). Nebyť tohto objavu, bohvie čo by si námorníci počali bez presláveného Madeirského vína.:)
 

     
               
 
Motor zámorských objavov

História Madeirského vína siaha prinajmenšom do polovice 16. storočia. Starousadlíci radi s trochou zveličenia rozprávajú, že práve ich víno bolo motorom slávnych portugalských zámorských výprav a objavov. Nebyť toho, že si námorníci na dlhé plavby do neznáma plnili sudy vínom práve na Madeire, väčšina z nich by na šírom mori zomrela na skorbut (choroba spôsobená dlhodobým nedostatkom vitamínu C v strave). Niečo na tom asi bude. Hovorí sa, že Madeirské víno obsahuje celý rad vitamínov a minerálov, ktoré zabránili tomu, aby "morskí vlci" hromadne podliehali tejto chorobe. 

  
                               
                      


Za Madeirou hľadaj námorníkov :)
 
Tomu, aby sa dnešné Madeirské víno mohlo pýšiť svojou charakteristickou chuťou, vlastne dopomohli opäť námorníci. Počas plavby totiž mnohí z nich tvrdili, že čím dlhšie sú na cestách, tým lepšie víno chutí.

Keď raz doviezol kapitán zbytok nápoja späť na ochutnanie výrobcom, bolo aj im razom zrejmé, že víno si skutočne cestou polepšilo a získalo novú, jemnú arómu. Výrobcovia preto nelenili a začali víno v sudoch nakladať na lode, aby dozrievalo počas plavieb. Neskôr sa preorientovali na lacnejší spôsob ukladania sudov. Sudy sa začali skladovať v podkroviach budov, kde sa vplyvom slnka udržiavala stála a pomerne vysoká teplota. Počas roka sa niekoľkokrát prevaľovali, čím sa stimulovali pohyby lode. Po tejto procedúre sa jednotlivé vína medzi sebou miešali a dopĺňalo sa brandy. 

      
                

Čím staršie, tým lepšie
 
V súčasnosti je produkcia Madeiry omnoho kultivovanejšia a prepracovanejšia. Madeira sa ohrieva v špeciálnych "peciach", ktore sa nazývajú estufas. Tento proces nasleduje po kvasení vína a v súčasnosti je základným technologickým postupom - estufagom, používaným pri výrobe tohto vína. Suchá Madeira je doliehovaná pred estufagom, sladká Madeira až po ňom. Asi 18 mesiacov po schladení vstupuje víno do systému sceľovania solera, používaného taktiež napr. v prípade vín typu sherry. Dlhoročné dozrievanie vína v dubových sudoch nie je ničím výnimočným.

Vďaka doliehovaniu a procesu estufagom je možné Madeiru skladovať prakticky neobmedzene dlho, a to aj vo fľaške, ktorá už bola otvorená. Fľaše sa archivujú vo zvislej polohe. Korok nemusí byť zmáčaný. Víno z Madeiry sa vyrába z vyberaných strapcov hrozna, zrejúcich na priamom, výdatnom slnku, preto je víno tak výrazné a jeho vôňa prenikavá. Typ vína a jeho chuť závisí od použitých odrôd. Fľaše vína z Madeiry sú vína vyššej kategórie, niektoré sa zaraďujú medzi tzv. bežcov na dlhú trať. Po nafľaškovaní je možná dlhodobá, úspešná archivácia vína. 

  
  

Základné druhy
 
Madeirské víno má typickú zlatistú až zlatohnedú farbu a rozlišujeme ju na štyri základné druhy:

Sercial je suché víno, ktoré sa doporučuje ako aperitív, k polievke alebo k rybe. Podávať by sa malo mierne vychladené. Polosuché Verdelho je sladšie než Sercial a podáva sa najmä k mäsu. Boal je tmavé polosladké víno orechovej chuti. Môže sa servírovať ako náhrada za portské. Jeho chuť vynikne pri konzumácii syrov. Malmsey (Malvasia) je asi najznámejšie spomedzi tejto štvorice. Je to tmavé telnaté víno a podáva sa ako digestív. 


                                   
                        


Madeirské víno chutilo aj Churchillovi
 
Aj dnes je stále možné kúpiť si Madeirské víno zo všetkých desaťročí od polovice 19. storočia. Najstaršia zachovalá fľaša Madeiry pochádza z roku 1772. Madeirské víno rozhodne nesklame. Veď si na ňom už niekoľko desaťročí pochutnávali americkí prezidenti a jeho veľkým obdivovateľom a konzumentom bol aj Winston Churchill. 


         

 
Až si budete chcieť dopriať pohár skvelej Madeiry, majte na pamäti dobre mienené rady miestnych degustátorov: aj z Madeirského vína sa môžete ľahko opiť, no víno by ste tým zbytočne degradovali. Z úcty k nemu možno vypiť len pár pohárov.... pre vychutnanie prítomného okamihu. :) 


                                               




Použité zdroje:

http://cestovani.idnes.cz
http://www.mundo.cz/portugalsko
http://portugalsko.orbion.cz/madeira/pruvodce
http://www.intowine.com/madeira.html