Víno z oblasti Rioja: od Crianzy po Gran Reservu

Ak obľubujete štruktúru Cabernet Sauvignon, no zároveň oceňujete ovocnosť Garnacha, potom si určite zamilujete Tempranillo. Je to veľké víno s vysokým obsahom trieslovín, ktoré sa hodí k akejkoľvek časti bohatého mäsa. Tempranillo je populárny druh hrozna, ktoré má pôvod v Španielsku. V Španielsku je najznámejšou oblasťou pre Tempranillo práve Rioja.
 
Vína z Riojy možno klasifikovať so zohľadnením viacerých aspektov. Jednou z hlavných klasifikácií spomedzi rôznych štýlov je starnutie v dube. Keď to popíšeme čo najjednoduchšie: čím viac dubu, tým vyššia úroveň kvality. Poďme sa pozrieť na jednotlivé typy červenej Riojy.


 
Rioja má tzv. kontrolné riadenie označované ako "Consejo Regulador DOCa Rioja", ktoré kontroluje kvalitu producentov, aby bol zabezpečený súlad. Tento krok predstavuje značný benefit, pretože vína z Rioja, ktoré sú označované ako "Crianza", budú mať podobný chuťový profil. Existujú totiž štyri hlavné, odlišné štýly vína typu Rioja. Najlepším spôsobom ako ochutnať tento rozsah by bolo ochutnať všetky štyri typy po sebe. Môže Vám to poslúžiť ako skvelá výhovorka prečo realizovať ochutnávku vín. :)





Štyri štýly tradičného vína Rioja
 
 
Rioja alebo víno "joven"
 
Vína v ich prvom alebo druhom roku, ktoré si uchovávajú primárnu sviežosť a ovocnosť. - riojawine.com
 
Rioja bola v minulosti označovaná ako "víno joven", čo doslovne znamená "mladé víno". V súčasnosti, keď je víno označované ako "Rioja", a je to základný model Tempranillo, existujú tzv. "Baby Tempranillo" vína bez tanínov. To, čo u nich nenachádzate v štruktúre, dotvára najmä ich ovocnosť. Odporúčame Vám vyskúšať túto úroveň Riojy ako skvelý príklad pestrej palety odrôd Tempranillo vín. 
 
Crianza
 
Minimálne jeden rok dozrieva v sudoch a niekoľko mesiacov vo fľaši. U bieleho vína je minimálna doba dozrievania v sudoch 6 mesiacov. - riojawine.com
 
Crianza je pravdepodobne tou najdostupnejšou úrovňou Rioja vín, a to najmä preto, že väčšinu z nich možno zakúpiť približne od 10 eur.

Na úrovni Crianza vína zvyčajne dozrievajú v použitých dubových sudoch, čo vedie k tomu, že dubová príchuť vo víne nie je natoľko silná. Cieľom Crianzy je vysokokvalitné víno určené na každodenné pitie. Nie je príliš bohaté čo do chuti, ale s prirodzene vysokým obsahom tanínov v prípade Tempranilla má o niečo plnšie telo než napríklad Merlot. Dalo by sa prirovnať k toľko cenenému Cabernet Sauvignon.

Reserva

Vybrané vína z najlepších ročníkov s výborným potenciálom, ktoré dozrievali minimálne 3 roky, z toho aspoň jeden rok v sudoch. V prípade bielych vín bola minimálna doba zrenia 2 roky, a najmenej 6 mesiacov v sudoch. riojawine.com

 
Na tejto úrovni chutí Rioja skutočne seriózne. Pri Rezerve vinári často nechávajú svoje vína dozrievať dlhšie než je zaužívané minimum a vyberajú kvalitnejšie hrozno. Vernosť mnohých nadšencov Riojy zotrváva práve na tejto úrovni, pretože Reserva predstavuje zlatú strednú cestu medzi veľmi ovocnou Crianzou a dubovou, zrelou Gran Reservou.

Gran Reserva

Vybrané vína z výnimočných ročníkov, ktoré strávili minimálne 2 roky v dubových sudoch a 3 roky vo fľaši. U bielych vín je minimálna doba zrenia 4 roky a aspoň jeden rok v sudoch. - riojawine.com

 
Na úrovni Gran Reserva si vychutnáte ten najväčší pôžitok z dozrievania v dube. Práve to dodáva vínu Rioja tú najlepšiu tanínovú štruktúru a hodnotný potenciál založený na dobe zrenia. Čo je v prípade Gran Reservy naozaj zaujímavé je, že väčšina vinárov vyberá hrozno, ktoré je najlepšie pre túto úroveň a nechávajú víno zrieť tak dlho, ako potrebuje. To znamená, že vek väčšiny najnovších Gran Reserv sa pohybuje okolo 10 rokov alebo sú dokonca ešte staršie. Gran Reservy sú ideálne vína určené na archiváciu v pivnici až do 30 rokov.



Odlišné štýly červeného, ružového a bieleho vína Rioja.


Posun smerom k modernej Rioje

 
V súčasnosti sa uplatňuje nový, moderný štýl vinárstva v rámci oblasti Rioja. Moderné vína Rioja sa vyznačujú častejším použitím francúzskeho a maďarského dubu (namiesto zaužívaného amerického dubu), ktoré vedie k jemnejšiemu a guľatému vínu s nižším obsahom kyselín. 
Hoci je týmto vínam vytýkaná absencia tradičnej "zemitosti", ktorá bola doposiaľ pre Rioju tak typická, nová kategória jemnejších vín sa teší čoraz väčšej obľube z dôvodu vysokých hodnotení. 

 
Víno Rioja: do hĺbky



Rioja Alta

 
Rioja sa nachádza uprostred severného Španielska. Je to približne dve hodiny jazdy autom z Bilbao v údolí pozdĺž rieky Ebro. Celé údolie je obklopené Sierra Cantabriou - malým, ale rozoklaným pohorím, ktoré zastaví mračná prichádzajúce do údolia Riojy. Okrem vína je táto oblasť známa svojimi lahodnými malými artičokmi, špargľou a piquillo papričkami.

Milovníci Riojy rozlišujú tri hlavné oblasti: Rioja Baja, Rioja Alta a Rioja Alavesa. Väčšina ľudí Vám povie, že Rioja Alta a Rioja Alavesa sú lepšie než Rioja Baja, ale nie je to tak za každých okolností. V každej z týchto oblastí môžete objaviť skvelé Riojy, no treba venovať primárnu pozornosť výrobcovi a ročníku. 




Tri regióny, odkiaľ pochádzajú vína Rioja. 


 
V Rioja Alta sú teploty nižšie a nadmorská výška je o cca 300 metrov vyššia než v prípade oblasti Rioja Baja. Vzhľadom na nadmorskú výšku a nižšie teploty, vína z Rioja Alta sa vyznačujú vyššou hladinou tanínov a kyslosťou než vína z oblasti Rioja Baja - tie majú naopak tendenciu byť čo do chuti skôr elegantnejšie. Pôda v oblasti Rioja Alta obsahuje viac oxidu železa, ktoré vínam dodáva špecifický červený odtieň  s vysokým podielom ílu. 

Rioja Alavesa sa rozprestiera v blízkosti oblasti Alava, a zároveň sa nachádza blízko oblasti Rioja Alta. Vína z Alavesa sú podobné tým z Rioja Alta. Obe oblasti sú hornatejšie a nachádzajú sa tu najlepšie vinice na južných svahoch. V okolí oblasti Rioja Alta a  Alavesa môžete nájsť viaceré starobylé hrady a kláštory na vrcholkoch okolitých kopcov. 

V oblasti Rioja Baja sa vinice rozprestierajú na rovinách smerujúcich k rieke Ebro. Pôda je viac v súlade s vápnitými pôdami označovanými ako Cascajo, obsahujúcimi kamene z dávnych záplav. Vína z tejto oblasti sú ovocnejšie, a nové vinárstva v oblasti sa zameriavajú na vína s bohatším štýlom, ktoré sa vyznačujú guľatejšou a sviežejšou chuťou. Stále v nich možno nájsť charakteristickú figovú chuť v starších vínach z oblasti, ale vo všeobecnosti sú vína produkované v oblasti Rioja Baja určené k okamžitej konzumácii.